Skip to main content

   +36 70 229 6796

Meglévő weboldal felújítása, átalakítása

Mennyibe kerül?

Ez általában az első kérdések egyike. (A másik meg az, hogy mikor lesz kész?) Természetesen mindenki kiváló minőséget szeretne, gyorsan és olcsón. A kiábrándító valóság az, hogy ebből maximum 2 teljesíthető egyszerre. Én általában az első kettőre szavazok, és így nem én vagyok a legolcsóbb fejlesztő a piacon. Vállalom :)

A mondás szerint olcsó húsnak híg a leve - ez sajnos itt is így van :(. Az elején, a saját dolgaimnál igyekeztem én is spórolni, de kivétel nélkül MINDIG kiderült, hogy az olcsó a drágább. Hosszú órákat töltöttem azzal, hogy ingyenes sablonokat és komponenseket próbálgattam, amelyeknek természetesen volt PRO változata, több funkcióval, támogatással, és a demók mindig ezeket mutatták be. Az első ügyfeleimnek is igyekeztem spórolni, ami azt jelentette a végén, hogy mire sikerült működésre bírni többé-kevésbé az ingyenes cuccokat, addigra én is szinte ingyen dolgoztam. 

Nézzük, milyen költségei vannak egy honlap elkészítésének. 

Domain

A .hu végződésű domainek díja évente 1600-3000 forint között változik (regisztrátortól függően). A nemzetközi domainek (.com, .org, .net és társaik), illetve az ékezetes domainek évi 3-4000 forintba kerülnek (regisztrátortól függően). Aztán ott vannak a prémium domainnevek, amelyeknél a határ a csillagos ég.

Tárhely

A minőségi tárhely elég fontos összetevő. Itt is vannak olcsó tárhelyek, egy CMS-nek (Wordpress vagy Joomla!) induláshoz elég 1 GB, évi 2-3000 forintért már lehet kapni, célszerű azonban minumum 2GB méret (ha levelezés is kell, akkor 3 GB). Az olcsó tárhelyek hátránya, hogy előfordulhat, hogy több, mint 1000 másik honlappal kell osztozni a tárhelyen. Ez egyrészt növeli a biztonsági kockázatokat, másrészt ne számítsunk rá, hogy hasítani fog az oldal. Erre érdemes rászánni évi 18-20.000 forintot egy olyan szolgáltatónál, aki ennél jobb körülményeket biztosít. 

MAGA A Honlap

A Wordpress és a Joomla! önmagában ingyenes, vannak hozzájuk gyári sablonok amivel el lehet indulni. Ha valami látványosabbat szeretnénk, akkor célszerű beruházni egy prémium sablonba. Olcsóbb sablont lehet kapni 20-30 dollárért, ezek általában alig jobbak az ingyeneseknél (de legalább van hozzájuk támogatás). Én személy szerint a Yootheme Pro sablont használom, ez 60 euró + ÁFA, viszont gyakorlatilag bármit meg lehet vele csinálni, kényelmesen (a fejlesztési időt jelentősen lerövidíti, tehát munkadíjban visszajön). 

További "anyagköltséget" jelentenek a prémium komponensek - ezek kibővítik az alaprendszer működését. Ilyen például a biztonsági mentést biztosító komponens, a tűzfal komponens, egy MS Word színvonalú szövegszerkesztő, hírlevélkezelő, űrlapkezelő, fórum, stb. Ezek nélkül is lehet élni, soknak van ingyenes (=lebutított, sokkal kevesebb szolgáltatást biztosító) változata, mások csak fizetős formában érhetők el. Lehet vásárolni saját licenceket teljes áron (ebben segítek), illetve fel tudom ajánlani a saját, több weboldalon is használható licenceimet, ami értelemszerűen olcsóbb megoldás. Az ilyen prémium komponensek licencdíja általában 20 dollártól/eurótól 80-90 dollárig/euróig terjed (+ÁFA), de vannak ennél drágábbak is. Amit mindenképpen szükségesnek tartok az a biztonsági komponensek és a szövegszerkesztő - enélkül nem nagyon érdemes belevágni se, ezek önköltsége kb. 100 euró + ÁFA. 

Meglévő honlap megújítása

Ha az ember egyszer csinál(tat) egy honlapot, az nem jelenti azt, hogy azt használja az első megjelenéskor érvényes formában az idők végezetéig és még két napig. Változnak a trendek, változnak az igények, naponta jelennek meg új technológiák (és olykor öröknek hitt régiek tűnnek el), vagy egyszerűen már nem tetszik az, ami 5 éve nagyon tetszett.

Bővebben

Új weboldal készítése

Amikor elkezdjük a munkát, először elmondod, hogy mit szeretnél - ahogy jön. Az első megbeszélés egy kötetlen beszélgetés, mert ahhoz, hogy tényleg a sajátodnak érezd a honlapod, egy kicsit meg kell ismerkednünk. Aztán fel fogok Neked tenni néhány kérdést (lehet előre készülni ;) )

Bővebben