+36 70 229 6796

Rendszerfrissítés

Miért fontos?

Ha 3-4 évnél régebben használsz számítógépet, ha van mobiltelefonod, biztos találkoztál már a programfrissítés vagy rendszerfrissítés fogalmával. Új funkciók jelennek meg, biztonsági réseket foltoznak, változik a külső, stb. A weboldalakat futtató rendszerek is ugyanilyen programok, csak nem a saját eszközödön futnak, hanem egy távoli számítógépen (szerveren). Ezeket ugyanúgy frissen kell tartani, mint a mobilodon vagy az otthoni gépeden futó programokat. Ha ez kimarad, akkor jó eséllyel megtalálja az oldalt valami robot, és vagy kiküld többezer e-mailt a nevedben olyan tartalommal, amit Te biztos nem vállalnál, vagy azt veszed észre, hogy a saját tartalmad helyett Viagra reklámok jelennek meg, esetleg a látogatóidat pornó site-ra irányítja át, legrosszabb esetben pedig a látogató böngészés közben letölt egy vírust, ami hazavágja a gépét. A biztonságról szóló cikkben részletesen elmondom, hogy mi mindent lehet tenni azért, hogy ez ne történjen meg. Azonban az egyik elsődleges védvonal a rendszerfrissítések, biztonsági javítások telepítése, amilyen hamar lehet. 

Kézi vagy automatikus?

A Joomla! és a Wordpress egyaránt kínál egy rendszerfrissítésre szolgáló gombot, amivel jó esetben pár perc alatt elvégezhető a művelet. Azt is be lehet állítani, hogy a rendszer küldjön egy e-mailt, ha elérhető egy frissítés, de az adminisztrációs felületre való belépésnél azonnal feltűnik a jelzés, hogy ideje frissíteni. Bizalomtúltengésben szenvedők rábízhatják a rendszerfrissítést a tárhelyszolgáltatóra - van, ahol felkínálják az automatikus frissítést, mint kényelmi szolgáltatást, van, ahol nem kérdezik meg az ügyfelet, automatikusan frissítenek a szerver és a rajta futó többi weboldal érdekében, és ha valami nem működik az az ügyfél problémája. Jobb helyeken azonban ez nem kötelező, az ügyfél választhata a kézi frissítést. Optimista beállítottságú és vállalkozó szelleműek honlaptulajdonosok azonnal rákattinthatnak a Frissítés most gombra és bízhatnak abban, hogy a fejlesztők jó munkát végeztek, és az új változat kompatibilis a sablonnal, valamint az összes telepített bővítménnyel. Óvatosabb duhajok rászánnak két percet arra, hogy készítsenek egy mentést a weboldalról, hogy szükség esetén, ha valami mégsem jól sül el, legyen egy hamar visszaállítható változat. 

A Joomla! esetében több frissítési forrás közül is lehet választani, így ha valaki kísérletező kedvű, akkor elérheti azt a verziót is, amit a fejlesztők tesztelési célból tettek közzé - ebben lehetnek finomságok, technikai újítások, de tudni kell, hogy ezeket még most tesztelik, tehát jó eséllyel bugos, és nincs garancia arra, hogy minden működik. Ez főleg azoknak ajánlható, akik részt kívánnak venni a program fejlesztésében és hajlandóak kockáztatni. A hab a tortán az, ha a tapasztalatokat megosztják a fejlesztőkkel, így tényleg sokat segítenek abban, hogy a kiadott változat minél kevesebb hibát tartalmazzon. Átlag felhasználóknak célszerű maradni a stabil, hivatalos verziónál.

Ki frissít?

Mint már fentebb jeleztem, az automatikus frissítéseket elvégezheti például a tárhelyszolgáltató - ezt legfeljebb akkor tudom ajánlani, ha valaki az alapsablont használja, és nincsenek bővítmények, legfeljebb az Akeeba Backup és/vagy az AdminTools (a fejlesztő részt vesz a Joomla! fejlesztésében is). A kézi frissítést elvégezheted Te, vagy  rábízhatod a fejlesztőre. Én például a biztonsági frissítéseket általában pár órán belül telepíteni szoktam minden általam karbantartott honlapon, és ha már ott vagyok, készítek az oldalról egy mentést is (biztos ami biztos). Nagyobb verzióváltásoknál, illetve ha a verzióváltás funkcionális változtatásokat hoz, általában várok pár napot, tesztelem a saját oldalaimat és megnézem, mit szól a közönség. Ha mindenki szerint rendben van és én se tapaszalok semmi problémát, akkor felrakom az új változatot mindenkinek.