+36 70 229 6796

Így készül egy új weboldal

Új weboldal készítése

Amikor elkezdjük a munkát, először elmondod, hogy mit szeretnél - ahogy jön. Az első megbeszélés egy kötetlen beszélgetés, mert ahhoz, hogy tényleg a sajátodnak érezd a honlapod, egy kicsit meg kell ismerkednünk. Aztán fel fogok Neked tenni néhány kérdést (lehet előre készülni ;) )

Előkészületek

Kályha:

  • Mi a célod a honlapoddal?
  • Kiket szeretnél elérni, vagyis ki a célközönség?
  • Van-e valami konkrét üzenet, amit át szeretnél adni?

Néhány technikai kérdés:

  • Mennyire mozogsz otthonosan a webes világban, mennyire rutinos számítógép-használó vagy?
  • Van-e már domained? Gondolkodtál-e rajta, hogy mit választanál? 
  • Melyek a kedvenc weboldalaid (kinézet és tartalom elrendezés szempontjából)? Mit szeretsz bennük és mi idegesít? A portfoliómban lévő honlapok közül van-e olyan, ami akár külcsín, akár belbecs tekintetében hasonlít arra, amit szeretnél?
  • Milyen funkciókra van szükséged (képgaléria, űrlap, hozzászólási lehetőség, fórum, regisztráltaknak szóló zárt rész, hírlevél, letöltés, termékkatalógus, blog, stb.)
  • Szeretnél saját domainhez tartozó e-mail címet?
  • Milyen gyakran fog változni a tartalom?
  • Milyen keresési kifejezésekre szeretnél megjelenni?

Ezek a kérdések segítenek nekem képet alkotni arról, hogy mire van szükséged, milyen megoldás illeszkedik legjobban az igényeidhez. Ennek alapján adok egy árajánlatot, amiben részletesen leírom, hogy mennyi az annyi. Lesznek benne alternatívák is, például ha egy funkciót meg lehet oldani ingyenes és prémium bővítménnyel, akkor a két megoldás között mi a különbség funkcionalitásban és árban, illetve jelezni fogom, ha valamit Te is meg tudsz csinálni, ez mennyi munkával jár és mi a költség/megtakarítás vonzata. Szélsőséges esetben megtehetjük azt is, hogy az egész oldalt Te rakod össze, ebben az esetben egy oktatási óradíjjal kell számolni. Ennek a megoldásnak az előnye az, hogy kívülről-belülről ismerni fogod a rendszert és később magadnak is tudod módosítani bármelyik részét.

A munkafolyamat

Tervezés

Mielőtt bármit elkezdünk csinálni, kell egy terv. Ezt úgy hívjuk, hogy rendszerterv vagy specifikáció. Ez rögzíti a leendő menüpontokat, azt, hogy az egyes menüpontok alatt milyen tartalom lesz, és egy jelzést arra vonatkozóan, hogy az adott tartalom milyen gyakran frissül. Ez egy sima szöveges dokumentum. Ha szükséges, bele lehet rakni képernyőterveket, de csak sematikus ábraként.

Tartalom

Általános gyakorlat, hogy a fejlesztők készítenek egy ún. wireframe-et, ahol a leendő tartalmat Lorem ipsum-okkal helyettesítik. Én nem így dolgozom, hanem pont fordítva. Hogy miért? A tapasztalat az, hogy az ilyen "vakon dolgozás" kellemetlen sok meglepetést hozhat, amikor kiderül, hogy a tényleges tartalom nem fér bele az előre kigondolt keretbe. Bármennyit is beszélgetünk róla, lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, mert bizonyos fogalmakat más értelemben használunk. A másik kockázat pedig az, hogy a jól kitalált keretbe hónapokig nem kerül valós tartalom. Az ötlet megvan, nagy lendülettel elkezdjük, aztán közben zajlik az élet és valahogy nem jut idő a szükséges cikkek megírására. Az eredmény egy félkész weboldal, ami évekig parkol és mindenkinek csak a rossz szájíz marad. Szóval először a szövegek és a képek, aztán utána jön az, hogy mindez hogyan jelenik meg.

Tesztoldal

Ha megkaptam a szövegeket és a képeket, akkor felrakok egy tesztoldalt, ahol a fejlesztési zajlik. Ezt eldugjuk a nagyközönség elöl, de Te értelemszerűen kapsz egy felhasználónevet és egy jelszót, amivel meg tudod nézni, és pontosan látod, hogy éppen hol tart a dolog. A tervezésnek azt a részét, hogy képernyőterveket csinálok, amit pdf-ben elküldök, véleményezed, módosítom, stb. kihagyjuk - élesben megy minden, mert a rendszer igen könnyen módosítható. Kedvenc részem, amikor egy Skype képernyőmegosztásos megbeszélés során végigmegyünk az oldalon és ha valamit módosítani szeretnél, én beszélgetés közben megcsinálom és azonnal látod is az eredményt :) Mivel nem vagyok grafikus, a végén a saját grafikusommal át szoktam nézni a weboldalakat utolsó simítások céljából, de alapvetően elég jó szemem van hozzá :)

Ennek a megközelítésnek további előnye, hogy amikor mindketten úgy gondoljuk, hogy kész, egy teljesítésigazolással ezt lepapírozzuk, küldök egy számlát, kifizeted, az egészet összecsomagolom és átrakom a végleges helyére, a saját domained alá, a saját tárhelyedre. 

Ha még nincs domained, tárhelyed

Segítek levezényelni a domainigénylés folyamatát, a tárhely kiválasztását és megrendelését, szóval mindazt, ami a webes megjelenéshez kell. Bekérem Tőled a szükséges dokumentumokat (.hu domainhez kell, nemzetközi domainekhez nem szükséges), és ha .hu domaint rendelsz, max annyi dolgod lesz, hogy az általam már kitöltött papírokat aláírd és beszkenneld. Pár éve heteket szántam a különféle tárhelyszolgáltatók ajánlatainak összehasonlítására, ha elfogadod a javaslatomat, ezt megúszhatod :)

Ha már van domained, tárhelyed

Elkérem a tárhely hozzáférési adatait és ha elkészül az oldal, akkor oda fogom felrakni.

Kersőoptimalizálás - hogy megtaláljanak

A honlapodat úgy fogom átadni, hogy az alap keresőoptimalizálás megvan. Ha van Google Analytics fiókod, akkor az be lesz állítva, ha nincs, akkor segítek regisztrálni és összekapcsolni a Search Console-lal. Itt tudod követni, hogy hányan látogatják az oldalaidat, milyen keresésekre jelensz meg. 

Átadás

Miután felraktam a gyönyörű új weboldaladat a saját tárhelyedre, megmutatom, hogy hogyan tudod frissíteni a tartalmát - szövegírás, képek, galériák beszúrása, linkek beszúrása, stb. Ez kb. egy órát igényel, és Skype-on, képernyőmegosztással megoldható. Az átadás után 1 hónapig ingyen kérdezhetsz, kérhetsz Skype-konzultációt, és ha jön valami frissítés, akkor azt felrakom Neked. A jövőt illetően ezután eldöntheted, hogy kérsz-e rendszres karbantartást, vagy megoldod egyedül - nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez a két opció van. Az, hogy nem foglalkozol rendszerkarbantartással nem opció, illetve lehet opció, de csak profi szerencsejátékosoknak és adrenalinfüggő extrémsportolóknak ajánlom, akik szeretnek veszélyesen élni. A rendszer- és komponensfrissítések, rendszeres biztonsági mentések elhanyagolása esetén lehet, hogy mákod lesz és nem törik fel az oldaladat, de ha mégis, hát a helyreállítás - ha egyáltalán lehetséges - igen költséges mulatság. Szerintem jobb a béke és a megelőzés.