+36 70 229 6796

Bővítmények frissítése

A Joomla! vagy a Wordpress rendszerfrissítése alap biztonsági követelmény, de ott vannak még a bővítmények is. A bővítmények ugyanúgy fejlődnek és ugyanúgy tartalmazhatnak biztonsági réseket, mint maga a rendszer. A bővítmények kiválasztásáról máshol írok, de azt itt is szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a megbízható forrás (különösen a Wordpress esetén*), és nem árt figyelemmel kísérni a sebezhetőségek felfedezését sem: Joomla! esetén a Joomla! Vulnerable Extensions List, Wordpress esetén a WPScan Vulnerability Database nyújt naprakész információkat. 

Az ingyenes bővítmények általában simán frissíthetők bármikor, ha szabványos a telepítőjük, akkor a rendszeren belülről egy kattintással, ha nem, akkor el kell menni időnként a gyártó oldalára és le kell tölteni az új verziót. A prémium bővítmények esetén érvényes előfizetéssel kell rendelkezni a frissítéshez, és általában a gyártó e-mailben értesítést is küld. 

Mint a rendszerfrissítés előtt, itt sem árt egy biztonsági mentést készíteni az oldalról, mielőtt a Frissítés most gombra kattintunk...

Rendszerfrissítés

Miért fontos?

Ha 3-4 évnél régebben használsz számítógépet, ha van mobiltelefonod, biztos találkoztál már a programfrissítés vagy rendszerfrissítés fogalmával. Új funkciók jelennek meg, biztonsági réseket foltoznak, változik a külső, stb. A weboldalakat futtató rendszerek is ugyanilyen programok, csak nem a saját eszközödön futnak, hanem egy távoli számítógépen (szerveren). Ezeket ugyanúgy frissen kell tartani, mint a mobilodon vagy az otthoni gépeden futó programokat. Ha ez kimarad, akkor jó eséllyel megtalálja az oldalt valami robot, és vagy kiküld többezer e-mailt a nevedben olyan tartalommal, amit Te biztos nem vállalnál, vagy azt veszed észre, hogy a saját tartalmad helyett Viagra reklámok jelennek meg, esetleg a látogatóidat pornó site-ra irányítja át, legrosszabb esetben pedig a látogató böngészés közben letölt egy vírust, ami hazavágja a gépét. A biztonságról szóló cikkben részletesen elmondom, hogy mi mindent lehet tenni azért, hogy ez ne történjen meg. Azonban az egyik elsődleges védvonal a rendszerfrissítések, biztonsági javítások telepítése, amilyen hamar lehet. 

Bővebben